Presentació

L’agrupació de les sis entitats excursionistes principals de la comarca, CquiE (Centre Quitxalla Excursionista), CAG (Centre Alpí Gironella), CEB (Club Esquí Berguedà), l'Associació Esportiva Muntain Runners del Berguedà, UEC (Unió Excursionista de Catalunya) de Bagà, i l'AMB (Associació de Muntanyencs Berguedans), sota la marca ciclemuntanya.cat, i l’experiència acumulada al llarg d’aquests més de 30 anys, ha permès que el ciclemuntanya.cat esdevingui un referent a la comarca i comarques veïnes.

Els més de 1100 espectadors que al llarg dels 6 dies passen pel cicle, i la gran participació del concurs de fotografia, avalen l’èxit creixent del ciclemuntanya.cat, esdevenint com un dels actes culturals més representatius del món de la muntanya al nostre país.

Cicledemuntanya.cat

Des del Centre Quitxalla Excursionista, el Centre Alpí Gironella, el Club Esquí Berguedà, l'A.E. Mountain Runners del Berguedà, la UEC de Bagà i l'Associació de Muntanyencs Berguedans organitzem aquest 31è cicle amb la clara voluntat que els espectadors siguin la principal motivació del nostre projecte, oferint-los un seguit de conferències audiovisuals que en poques ocasions es poden realitzar en aquest curt període de temps.

Volem concentrar el cicle en poc més d'una setmana, enguany començant el divendres i continuant de dimarts a diumenge de la setmana següent. Durant aquest curt període es realitzarà una projecció per dia (un total de set), les quals s’alternaran entre els pobles de Puig-reig, Gironella i Berga.

Sempre hem intentat que els espectadors poguessin sentir-se a prop del protagonista de la conferència, i per aquest motiu procurarem continuar amb aquest principi. En ocasions defugim de projectar obres filmogràfiques sense la presència del propi autor, donant preferència a les projeccions de diapositives, que són narrades en directe, i en les quals el públic pot intervenir. Al final de cada acte hi haurà un espai destinat als espectadors perquè puguin transferir les seves inquietuds al protagonista de l’audiovisual.

Activitats paral·leles

En paral·lel al cicle organitzem activitats com el concurs de fotografia digital, l’objectiu principal és la participació dels aficionats a la muntanya en totes les seves variants.

Una de les altres activitats serà un conjunt de projeccions de muntanya protagonitzada per aficionats locals i que es realitzaran un temps abans del propi cicle.

Aquest any i continuant amb la iniciativa iniciada d'anys anteriors, es realitzarà un sorteig de material de muntanya al acabar cada projecció. Per participar-hi caldrà comprar una butlleta, la recaptació íntegra del sorteig es destinarà a l'associació Alpinistes Solidaris que és un un projecte de creixement esportiu amb l'objectiu de difondre la pràctica i el coneixement de l'alpinisme i l'escalada entre el jovent en situació de risc social. .

Principals intencions

Les intencions d’aquest cicle són:

  • Divulgació del muntanyisme en totes les seves disciplines.
  • Assistència de personatges de primera fila i de gran rellevància en el món de la muntanya, reconeguts per les activitats realitzades.
  • Assistència de personatges de la comarca que hagin realitzat activitats prou rellevants relacionades amb el muntanyisme en totes les seves disciplines.
  • Implicació en la protecció del medi ambient, i principalment en les muntanyes del nostre país.
  • Col·laborar amb associacions d’ajuda a persones discapacitades o sense recursos.
  • Participació activa dels espectadors en cada acte.

El Ciclemuntanya.cat i el seu àmbit físic: el Berguedà

El cicle de conferències i audiovisuals de muntanya, vol constituir-se com un referent rellevant al Berguedà, transcendint més enllà del nostre entorn.

En els últims anys hem detectat una assistència majoritària d’espectadors que provenen d’altres poblacions de la comarca. Aquesta constatació manifesta l’interès que desperta l’organització d’un projecte d’aquestes característiques. El cicle ha de ser un esdeveniment deslocalitzat d’un poble i projectat a un àmbit comarcal.

L’assistència d’espectadors de tota la comarca, comarques veïnes i altres zones de Catalunya ha de ser un al·licient i un repte per a les properes edicions. També ha de ser l’element que ens permeti avaluar l’autèntic interès que desperta el cicle.

Contingut

La programació es basa en l’elecció de personatges nacionals o internacionals de primera fila, i de gran rellevància en el món de la muntanya, els quals hagin realitzat activitats prou importants en qualsevol de les disciplines desenvolupades en el medi natural. Els actes seran sempre presentats pels seus protagonistes.

S’inclourà a la programació del cicle un petit espai reservat a personatges de la comarca que destaquin per la realització d’activitats relacionades amb el muntanyisme.