Participants 2016
RAFA VADILLO - Sibèria. Escalada en gel a la frontera llunyana

Divendres 4 de març, a les 21h - Berga (Local Club Esquí Berguedà)

Rafa Vadillo, Antón Fontdevila i Xavi Pérez Gil s’han convertit en els primers alpinistes no russos que escalen les cascades de gel de Siberia. Els tres catalans van fer un viatge amb l’alpinista i activista de l’escalada de cascades de gel a Rússia, Ivan Témerev, que havien conegut al Ral·li d’Escalada de Terradets.

 

Llegiu-ne més...
 
JORDI CANAL-SOLER - Viatge al Blanc

Dissabte 5 de març, a les 21h - Berga (Local Club Esquí Berguedà)

Relat de l'expedició de quatre catalans a l'Últim Grau al Pol Nord, recorrent 111 km des del grau 89º N fins al Pol Nord sobre esquís. De l'expedició en va sortir un llibre que és una crònica fresca i directa d’una expedició polar on es narra l'experiència dels nou dies passats sobre el gel en un dels ambients més hostils del planeta.

 

Llegiu-ne més...
 
NÚRIA MONMANY I CESC GRAU - Sortides a muntanya sense cotxe

Diumenge 6 de març, a les 19h - Berga (Local Club Esquí Berguedà)

Els protagonistes ens proposen diferents itineraris de muntanya accessibles en transport públic. Han creat una guia amb sortides de tipologies variades, per exemple una sortida d'esquí de muntanya entre l'Arieja i Andorra, una travessa a peu pel Montseny, una vies d'escalada a la Garrotxa o Montserrat amb l'aproximació en bicicleta. Una forma sostenible i equilibrada de gaudir de la muntanya de la forma més natural.

 

Llegiu-ne més...
 
MARC SOLÉ I SÍLVIA PUIGCERCÓS - Ladakh, l'Himàlaia indi

Divendres 11 de març, a les 21h - Puig-reig (Llar d'avis Doctor Llaverias)

L'estiu del 2015 la parella de berguedans van fer un viatge al nord de l'Índia, al vessant sud de l'Himàlaia. El Ladakh és una zona d'alta muntanya semidesèrtica, molt similar al Tíbet, tant pel paisatge com per la religió budista. Després d'una aclimatació a la característica població de Leh van iniciar un trekking per la vall de Markha, allunyada de la civilització, sense carreteres ni accessos fàcils, dormint en els petits pobles dels pastors. El trekking va proporcionar una bona aclimatació a l'alçada per emprendre l'ascensió a dues de les muntanyes més altes de la zona, el Kang Yatsé II (6.200 m.) i l'Stok Kangri (6.150 m.) El relat finalitza amb el viatge per la remota vall de Nubra, fronterera amb el Pakistan.

 

Llegiu-ne més...
 
TEO LOZANO - Muntanya i escalada als 93 anys

Dissabte 12 de març, a les 21h - Gironella (Església Vella)

Teodoro Lozano fa 93 anys el proper 23 de març. Vaig néixer a Santiago de la Espada, en una terra humil. Als 10 anys ja portava el ramat de cabres a la muntanya a pasturar, i perquè poguessin menjar bé, s’enfilava a arbres i parets rocoses per a fer caure les millors branques i fulles. De jove, i amb el feixisme instaurat després del cop d’estat franquista, va arribar als Països Catalans. Després de treballar uns anys al Berguedà, es va establir definitivament Gironella. Va ser als 90 anys que va pujar per primera vegada el Pedraforca, al pollegó inferior per la Gran Diagonal, va ser a partir de llavors que ha anat realitzant projectes tant d’ascensions i escalada, arribant a ser finalista del concurs Grifone dels Pirineus 2015. Actualment un dels seus somnis continua essent descobrir noves muntanyes per pujar i noves parets per escalar.

 

Llegiu-ne més...
 
JUDIT FRANCH - La diabetis és un obstacle, no un impediment

Dissabte 12 de març, a les 21h - Gironella (Església Vella)

El recent repte solidari de creuar els Pirineus corrent ha fet molt popular la nostra protagonista, però la Judit és una corredora d'ultra distància amb un excel·lent currículum. Juntament amb el corredor Jordi Marco es van plantejar fer la Transpirenaica, de més de 750 quilòmetres, amb l'objectiu de recollir diners per la Marató de TV3 dedicada a la diabetis. Precisament la diabetis és una malaltia que la Judit coneix molt bé, ja que la pateix, però en cap cas atura els seus reptes. Tot i alguns problemes físics que van patir ambdós atletes, van poder aconseguir el repte que ens explicarà al Cicle.

 

Llegiu-ne més...
 
AMPA GIL, LAURA SERRA, JORDI VILAREDES I PAU LLORENS - Club Orientació Berguedà: 10 anys

Divendres 18 de març, a les 21h - Avià (Ateneu)

El Club Orientació Berguedà està d’aniversari, i la seva gent ho vol celebrar amb tots nosaltres. Tot i ser un dels clubs més joves a Catalunya, amb només 10 anys ha aconseguit ser un dels clubs capdavanters i amb més empenta del país. Bona part del mèrit el trobem als boscos berguedans. I és que el Berguedà és, molt possiblement, el millor terreny de joc on un català pot practicar l’esport de les curses d’orientació.

 

Llegiu-ne més...
 
JORDI GARCIA PETIT - Parc Natural Cadí-Moixeró. Gestió, problemàtiques, activitats,...

Dissabte 19 de març, a les 19h - Berga (Local Mountain Runners)

El Parc Natural del Cadí-Moixeró va ser creat l'any 1983 a instàncies del Parlament de Catalunya amb la intenció de preservar una zona d'alt valor paisatgístic, geològic, històric, cultural i de flora i fauna. Té una superfície total de 41.060 ha. que abasten part de les comarques del Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell, i inclou les serres del Cadí, del Moixeró i el paratge d'interès Nacional del Pedraforca. El seu director Jordi Garcia Petit ens parlarà de la gestió d'un espai natural tan gran, així com les activitats que s'hi realitzen i les problemàtiques associades.


Llegiu-ne més...
 
ALBERT OBIOLS I JOAN CASÒLIVA - "Per on es va?" - Via Dibona a la Cima Grande

Divendres 1 d'abril, a les 21h - Berga (Pavelló de Suècia)

Un estiu, tres amics que teníem ganes de celebrar d'alguna manera que feia 30 anys que sortíem junts a muntanya, se'ns va acudir la possibilitat d'anar a fer alguna de les grans vies clàssiques de les Dolomites i fer-ne una pel·lícula. La via escollida va ser la Dibona de la Cima Grande di Lavaredo, una de les grans clàssiques i el resultat una pel·lícula que ha acabat sent la seva visió de la vida de l'escalada. "Per on es va?" no és la típica pel·lícula de muntanya o d'escalada, no té res a veure amb els documentals habituals. L'Albert ha sabut muntar una fusió entre l'experiència personal, amb ullades enrere al nen que ja no és, i els seus somnis d'adult. Una fusió entre la ficció i el documental que la converteix en alguna cosa que tots ens podem fer nostra.

 

Llegiu-ne més...
 
KIKU SOLER - D'article en article, en calça curta i espardenyes

Dissabte 2 d'abril, a les 18:30h - Berga (Pavelló de Suècia)

El Kiku Soler és un referent en el món de les curses de muntanya i pare espiritual de molts corredors actuals. Acumula una llarga experiència com a corredor en competicions arreu del món, així com a tècnic de la selecció catalana. Escriu un article cada número de la Revista Trail, i recentment també ha publicat un llibre Curses de Muntanya. Manual pràctic, on comparteix el seu saber amb agudesa i perspicàcia. La simpatia i el bon caràcter del Kiku faran de ben segur que la conferència sigui d'allò més divertida.

 

Llegiu-ne més...
 
MANEL CASCANTE TORRELLA - Temps i clima de Bagà i la vall del Bastareny

Propera activitat!

Dissabte 16 d'abril, a les 19h - Bagà (Local Parc Natural)

El clima de Bagà, englobat dins d'un context mediterrani de muntanya, presenta unes peculiaritats microclimàtiques pròpies a causa de la seva posició i orientació al bell mig de la Vall del Bastareny. Parlarem de les característiques climàtiques de la vila, com l'afecten les diferents situacions al llarg de l'any, i d'alguns esdeveniments meteorològics rellevants a nivell històric.

 

Llegiu-ne més...
 
JORDI CAPDEVILA "CAPIS" - GRAE: Seguretat a la muntanya

Dissabte 19 de març, a les 21h - Berga (Local Mountain Runners)

El Grup d'Actuacions Especials dels Bombers tenen la responsabilitat dels rescats de muntanya a Catalunya. Des de l'experiència d'uns quants anys de servei, el Jordi ens donarà alguns consells per moure'ns a la muntanya amb més seguretat i ens explicarà les tasques habituals dels equips de rescat. L'exposició audiovisual es completarà amb l'explicació en primera persona d'un dels rescats més complicats que han realitzat mai els GRAE, el de l'espeleòleg accidentat a la cova d'en Cuberes, al Pallars Jussà.

 

Llegiu-ne més...
 
JOAN CASÒLIVA - La formació del Prepirineu. Relleu i subsòl del parc natural del Cadí-Moixeró

Dissabte 9 d'abril, a les 19h - Berga (Local Mountain Runners)

La geologia és un valor bàsic del territori del Cadí-Moixeró, costa entendre i interpretar el relleu del parc natural sense conèixer la història de les roques que el formen. Una història de més de 500 milions d’anys.

 

Llegiu-ne més...